May 13, 2012

Buah Delima

Ada kawan dalam dilema dalam memilih untuk sambung belajar dekat mana. Antara UIA atau pun matriks.


Matriks : "Orang cakap hancur dekat matrik hancur masa depan sbb dapat course lelong"

UIA : "Kalau fail *insert the name of the tests* nanti kena buat asasi 2 tahun"


Kita sendiri tau kemampuan kita. Pilihlah apa yang kita rasa kita boleh buat. Kalau rasa untuk lulus Arab itu adalah sangat sangat susah sebab otak kita kan sama tak boleh nak tangkap bahasa asing selain Inggeris dan Tamil, pilih matriks sebab dekat matriks takpayah nak rebus dictionary. Tapi .....  jeng jeng jeng

Semua benda ada tapi. Semua benda ada baik buruk masing-masing. Bila dekat matriks, banyak saingan. Sebab bila habis je matriks and nak pursue untuk degree pulak, peluang sikit. U yang nak di apply tu dah ada dia punya student asasi sendiri. Melainkan kalau kita dapat result yang memang takkan ada sebab untuk ditolak.


Sekarang sebenarnya, secara jujur macam terasa rendah diri bila orang tanya nanti macam oh study dekat matriks je kewwww  *sambil jeling atas bawah*


Bitch please. *flips offer letter UIA*


Mulut orang kita tak boleh tutup, nak buat macam mana. Apa je yang kita boleh buat. Takkanlah nak buat fatwa sendiri haramkan orang bercakap macmtu kan? So yeah, tu lah. Kena banyak bersabar. Mental kena tough. Badan dah memang sador, mental pulak kena work out ~.~ Memang lah cakap senang sebab tak mengalami blablabla semua, tapi nak taknak kena jugak.


Takut jadual padat semua tak boleh carry? InsyaAllah boleh. Kalau orang lain boleh, kenapa kita tak? Kau sendiri pun cakap lepas dapat result SPM : "kalau belajar lebih sikit mesti boleh" . Sekarang tukar lah, cakap kencang belajar pun kencang :) Memanglah ni semua propaganda nak sedapkan hati sendiri, tapi kalau bukan kita yang sedapkan hati kita sape lagi kan. Kita ada kesedaran, tapi kita macam tak take action.

Sekarang nak menyesal pun takde guna. Kita bukan ada doraemon punya mesin masa ke apa so just go with the flow. Ni semua dah ditetapkan. Memang dah ditetapkan tersalah buat pilihan masa UPU. Lepastu menyesal sekarang. Lepastu work your ass off dekat matriks. Lepastu berjaya dekat sana. See :) Semua dah diatur. Susah susah dulu, senang senang kemudian.

Kay sekarang ni kita tau sebenarnya apa yang kita kena buat. Tau, tapi macam tak boleh terima. Tu je masalah sekarang ni. Kita sendiri. Whatever you choose pun, goodluck. Semoga dipermudahkan semuanya untuk kita.

3 comments:

nurul syazwani :) said...

Hey :)
Eh, chill lah. Matrik sangat okay.Tak perlu dengar orang cakap. Just go and try :) You'll be okay nnt. Matrik iz so fun. Kalau tak, tell me okay :p And you'll have basketball game mcm hksbp. Cuma guna nama KAKOM. Good luck okay weh. InshaAllah, kau boleh bawak dekat sana :)

Meen Sam said...

Wo, we're stuck in exactly the same dilemma! Hahah. Give me five! Dapat UIA, tp nak buat matriks jugak (sebab salah pilih jugak :P). Orang pun bg reaksi yang sama mcm "What? Matriks? Seriously?". Ah, persetankan semua, future kita. Lol. Hungga hungga, jom rempuh matriks! :D

chqz said...

haha thanks kak nuyul and meen :) belajar dekat mana mana pun sama kan? diri kita ni yang kena determine to succeed