Aug 3, 2015

Puding Karamel Newbie

Penat search sana-sini, jumpa jugak satu resepi yang macam boleh difahami oleh newbie hahaha. Senaaaaang sangat sebenarnya nak buat puding karamel ni, cuma part nak mengukus tu yang macam leceh sikit. 

Ok ni resepi asal dari Azie Kitchen:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Puding Karamel - Resepi II
Oleh: Azie Kitchen
Untuk: 20 bekas

Untuk puding
  • 1 tin susu pekat manis (kurangkan jika tak suka manis)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air
  • 5 - 6 telur - buang mata
  • Esen vanilla
Untuk karamel
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan air

Cara cara:
1. Goreng gula hingga perang. Bila gula bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula. 

2. Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil.

3. Telur dibuang mata dan dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati. 

4. Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi dengan air gula hangus. 

5. Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The way I did it:

  • I pakai kesemua 5 bahan yang sama untuk puding, dan guna 5 biji telur gred A.
I ada tanya mama apa maksud 'buang mata' tu, mama kata yang bintik darah merah gelap yang bakal jadi mata anak ayam (kot). Entah la betul ke tidak, tapi kita bersihkan je lah telur tu daripada sebarang impurities.

  • Satu sudu teh esen vanilla
Esen vanilla ni function dia untuk hilangkan bau hanyir telur (baru tau sebenarnya)

  • Bekas plastik yang tahan panas (20 bekas)
Macam mana nak tahu dia tahan panas ke tak, tengok dekat lid & bawah dia ada lambang microwave. Semua barang yang digunakan ni cukup-cukup untuk isi 20 bekas plastik tu, but of course, depends on how full you fill each container.

Bekas plastik cenggini, gambar juga dari Azie Kitchen

  • I prepared the pudding first instead of the caramel
Sebab I nak the caramel gravy to be on top, and so that I tau banyak mana nak letak hehe.

  • Tapis the mixture using a very fine penapis
So lendir-lendir telur tu boleh dibuang or diasingkan (orang panggil tali pusat telur) daripada mixture.

  • Panaskan pengukus, biar air mendidih,
Bila air dalam pengukus tu dah mendidih, baru masukkan bekas-bekas kecil tu. I tutup je terus, tapi bukan tutup rapat, sekadar letak je. I biarkan dalam pengukus lebih kurang dalam 20-30 minit. Bekas kecik sebenarnya cepat je masak, tapi saje biar lama sikit. Yelah, first time kan, taknak lah nanti ada bahagian yang masih tak masak. FAIL la gitu.

  • Untuk karamel, I guna 1 cawan 1/2 gula, 2 cawan air. Tak kisah pun gula pasir atau gula halus sebab nanti cair jugak.
Guna cawan sukatan yang sama ok takut nanti lari pulak proportion.

Itu ajelah. Bila karamel dah siap, I tuangkan aje dalam bekas-bekas yang berisi puding dah siap tu. I suka letak banyak-banyak tapi jangan lah sampai nak tutup pun tak boleh. Jangan risau, siapa je tak suka manis hahaha. Lepastu I simpan dalam peti ais.

Feedback:

Kawan-kawan semua cakap sedap. 
Siapa ada yang mintak resepi untuk dia buat masa open house nanti. 
Seronok dengar! 
Lepastu kawan puji yang puding tak rasa telur pun, so tak muak. 
Ada jugak yang puji suka karamel yang tak pahit sangat.

Yay, achievement unlocked!

Next: Chocolate moist cake insyaAllah :)

No comments: