Aug 3, 2015

Asah Skill Memasak

Tajuk entri ala-ala suri rumah gitu.

Entah kenapa sejak kebelakangan ni terasa rajin nak ke dapur cuba memasak itu ini. Hormon keisterian dah mula keluar kot, maklumlah umur dah 21 hehe. Tapi ini serious, aura rajin ni menjelma sejak bulan puasa sebulan lepas. Biasalah perempuan kan, ada off-day. So there was this one day that I decided to cook something for my housemates and Ishmel for them to eat upon iftar. 

Saje. 

Satu, sebab tak puasa so boleh rasa, kedua sebab kalau kita bagi orang yang berpuasa makan, kita dapat pahala sama macam orang yang berpuasa tu, so why not? :) Sempat masak dua kali je for iftar, the rest of the month makan luar sebab during that time, I was super busy with Field Residential Program where we had to organize a health campaign.



مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا
Siapa memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun juga.”



Selama ni selalu je memasak. Biasalah, duduk rumah sewa ramai-ramai, ada giliran memasak secara duet gitu hihi. Tapi selalunya I jenis prepare bahan, and biar my partner dictate me on what I should do next. I jugak jenis tak pandai rasa, I tak boleh decide rasa masakan tu sedap ke tak sedap. Kali ni, I masak Sendiri! Tanpa! Bantuan! Orang! Lain!

Takdelah masak fancy schmancy Udang Galah Berembun Cappadocia ke menda. Takat ikan bawal sweet sour untuk yang hari pertama tu and udang masak lemak cili padi + sup sayur bayam merah untuk kali kedua. Tu je mampu, tu je sempat.

Nak kena tepek resepi ke? Mestilah tak sebab tak power.

Feedback, Ishmel cakap sedap je. Tak tahu la sekadar nak ambil hati ke apa, tapi tak apa lah. Banyak masa lagi nak practice sampai betul-betul sedap boleh bukak kedai makan pastu jadi tukang masak hotel pastu bukak kelas memasak hamboi.

Rome wasn't built in one day ladies. 

Kalau bukan sekarang bila lagi?

No comments: